Aşurenin Faydaları Nelerdir?

Tarih : 17 Eylül 2020, Perşembe 16:48 Son Güncelleme : 17 Eylül 2020, Perşembe 16:48
Aşurenin Faydaları Nelerdir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, Muharrem ayının geleneksel tatlısı aşurenin 5 faydasını anlattı, 1 kase aşureyi yakmak için yapabileceklerinizi sıraladı.

Kaynak : Medya Alemi Editör : Medya Alemi

1- STRESE BAĞLI ARTAN TATLI İSTEĞİNİ KARŞILIYOR

Alıştığımız yaşam ve çalışma şeklinden çok farklı bir düzene geçtiğimiz bu dönemde stres düzeyimiz oldukça yükseldi. Stres kişilerde yeme şeklini etkiler, en çok da tatlı yemeye yönlendirir. Bu dönemde fazla miktarda tatlı atıştırmalıklar tüketme eğilimi olur. Aşure içine katılan malzemeler nedeniyle çok sağlıklı ve tokluk hissi yaratacak iyi bir tatlı seçeneğidir ki şerbetli ve yağ içeriği çok olan tatlılar yerine tercih edilmesi önerilir. Fakat aşure çok aşırı şeker konularak pişirilmiş ise içerdiği kalori miktarının da yüksek olacağı unutulmamalıdır. 

2- KALP VE DAMARLARI KORUYOR

Aşure yapılırken kullanılan malzemeler bitkisel protein içerir, dolayısıyla kolesterol içermezler. Bu nedenle kolesterolü yüksek olanlar ve kalp damar hastalığı olanlar rahatlıkla tüketebilirler. Aynı zamanda içindeki kuruyemişler içerdikleri iyi yağlar sayesinde kolesterol dostu yiyeceklerdir. Ayrıca kurubaklagiller çözünebilir ve çözünemez lifler bakımından zengin gıdalardır. Çözünebilir lifler kolesterolün bir miktarını bağlayarak dışkı ile atılmasına yardımcı olur, damarları koruyucu etki gösterir.

3- TOKLUK HİSSİNİ ARTIRIYOR

Baklagiller ve tam tahıllar iyi birer lif kaynağıdır. Çözünebilir lifler suyu tutarak bağırsakta yoğun jel oluşturup gıdaların sindirim ve emilimini yavaşlatırlar; bu da iştahı azaltıp uzun süreli doygunluk hissi yaratır. Bunun birçok metabolik faydaları vardır. Aşurenin içine koyulan şeker miktarı çok az olursa kalori içeriği de azalacağı için kilo kaybına destek olabilir.

4-BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, “Kovid-19 pandemisini yaşadığımız şu aylarda bağışıklığımızın güçlü olmasının ne kadar önemli olduğunu çalışmalar göstermiştir. Bağışıklık sistemimizin etkili olarak çalışabilmesi için gerekli olan B grubu vitaminler, C, E vitamini, demir, çinko, selenyum, magnezyum, betakaroten, folik asit, proteinler ve posa gibi besin ögelerinin çoğunu aşureye katılan malzemeler sağlamaktadır. Bu zengin gıda maddesinin tüketilmesi sağlıklı beslenmeye ve bağışıklığımızın iyi çalışmasına destek olacaktır” dedi.