Ayvanın Faydaları Neler?

Tarih : 22 Eylül 2020, Salı 11:54 Son Güncelleme : 22 Eylül 2020, Salı 11:54
Ayvanın Faydaları Neler?

Ayva, çok faydalı bir kış meyvesidir. Hem yaprakları hem de kendisi hemen hemen her alanda tüketilebilir. Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan ayva tat bakımından da oldukça lezzetlidir. İnsanı rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği de bulunan ayva her kış ayında tüketilmesi gereken yemek listesinde ilk sıralarda yerini alır. Buna göre; ayvanın faydaları nelerdir?

Kaynak : Medya Alemi Editör : Medya Alemi

AYVANIN FAYDALARI

Kanser riskini azaltıyor

Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına sebep olarak kanser riskini arttırıyor. Antioksidan içeriği yüksek olan ayva, polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kanser riskini azaltıyor.

Kilo vermeye katkı sağlıyor

Ayva glisemik indeksi düşük bir meyve, yani kan şekerinizi çok hızlı yükseltmiyor. Dolayısıyla diyabetiniz varsa veya diyet yapıyorsanız ayvayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrıca öğünlerde tercih ettiğinizde lifli yapısı sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayıflamanıza yardımcı oluyor. Diyette tatlı alternatifi arıyorsanız ayvayı haşlayıp ya da buharda pişirerek lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Ayvanın porsiyonu, büyük boy bir ayvanın yaklaşık yarısı kadardır.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ayvanın içeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayva günlük C vitamini ihtiyacınızın 4'te 1'ini karşılayarak patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı vücudunuzu koruyor. Gün içinde tercih edeceğiniz 2 veya 3 porsiyon ( ihtiyacınıza göre değişiyor) meyvelerden birini ayvadan yana kullanabilirsiniz.

Saçların uzamasına yardımcı oluyor

Demir, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan ayva artan kan dolaşımı ile saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olarak saçları güçlendirmesinin yanı sıra uzamasına da yardımcı oluyor.

Cildin genç kalmasına yardım ediyor

Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan demir, bakır ve çinko mineralleri ayvada iyi oranlarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan ayva tüketimiyle birlikte kırmızı kan hücrelerin üretimi artırdığında dolaşımda taşınan oksijen miktarının yükseldiğini belirterek, "Dokulara daha çok oksijen gitmesi de daha sağlıklı, daha genç bir cilt anlamına geliyor" diyor.