1. Multivitamin Alın
Vitamin ve mineraller bakımından zengin ve dengeli bir beslenme tarzı, karnınızda büyümekte olan bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm sağlıklı besinleri sağlamanın en iyi yoludur. Ancak sadece sağlıklı beslenmek hamilelikte yeterli olmayabilir.
2. Sigara İçmeyin
Hamilelikte sigara içen kadınlardan doğan bebekler, sigara kullanmayan annelerin bebeklerine göre daha zayıf doğar ve öğrenme güçlüğü riski daha yüksektir.
Ek olarak, sigara içen kadınlardan doğan çocukların, daha genç yaşta sigara içmeyi denemeleri ve fizyolojik nikotin bağımlılığı nedeniyle daha düzenli sigara kullanmaları olasıdır.
3. Bol Bol Uyuyun
Değişen hormon düzeyleri, beklenti ve anksiyete 9 aylık hamileliğiniz boyunca uyumanızı zorlaştırabilir. Gebelik özellikle son 3 ayda çok zahmetlidir ve uykuya ihtiyacınız olacaktır.
Kendinizi yorgun hissediyorsanız kestirmeye çalışın. Uyku zamanlarını ayarlayın ve düzeninize bağlı kalın. Her gece 7-9 saat uyumayı hedefleyin.
Yorgunluk, vücudunuzun daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyduğunun bir işaretidir.
4. Alkolden Uzak Durun
Alkol, bebeğinizin gelişimini büyük ölçüde etkileyebilir. Hamile iken alkol alan kadınların bebeklerinde fetal alkol sendromu görülebilir.
5. Egzersiz Yapın
Hamilelikte egzersiz hem anne hem bebek için yararlıdır. Gebelerin hamileliklerinde parmak kaldırmaktan kaçındıkları günler artık geride kaldı.
6. Çiğ Et Yemeyin
Çiğ veya az pişmiş et ve yumurta tüketimi listeriyaz ve toksoplazmoz gibi gıda kaynaklı hastalık riskini artırır. Gıda zehirlenmesi de bir olasılıktır.
Bu koşullar ciddi doğum kusurlarına ve düşüklere yol açabilecek kadar ciddi, hayatı tehdit eden hastalıklara neden olabilir. Hamilelik sırasında tükettiğiniz yumurta ve etlerin iyi pişirildiğinden emin olun.
Deniz ürünleri, iyice pişirildiğinde yok olan zararlı bakteri ve virüsleri taşıyabilir. Ayrıca, hamile kadınlar çiğ balıklardan ve yüksek miktarda cıva içerebilecek balıklardan kaçınmalıdır.
7. Deniz Ürünlerine Ağırlık Verin
Hamilelikte beslenme anne ve bebek için önemlidir. Deniz ürünleri, kalp dostu omega-3 yağ asitleri, çinko ve demir gibi vitamin ve minerallerle doludur. Ancak az pişmiş veya çiğ deniz mahsulleri bazı sorunlara neden olabilir.